top of page
Writer's pictureasimantiris

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 21- έως και 27-3

Updated: Sep 4, 2023



Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 21-3 έως και 27-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 21 Μαρτίου

Σήμερα, μία ημέρα μετά την εαρινή ισημερία (20 Μαρτίου, στις 17:33), και για τις επόμενες δύο ημέρες, η Αφροδίτη βρίσκεται σε μέγιστη αποχή, 47° δυτικά του Ήλιου. Αλλά ακόμα δεν είναι πολύ ψηλά στην αυγή. Ο λόγος; Αυτή την εποχή του χρόνου, η εκλειπτική βρίσκεται σχετικά χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα του πρωινού ουρανού για τους παρατηρητές από τα μέσα-βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Έτσι, η γραμμή μήκους 47° από τον Ήλιο στην Αφροδίτη βρίσκεται σε χαμηλή γωνία και όχι σε μεγάλο ύψος.


Τρίτη, 22 Μαρτίου

Η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, ανατέλλει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ανάμεσα στα αστέρια του πάνω μέρους του Σκορπιού. Καλύτερη θέαση: λίγο πριν την πρώτη αχτίδα της αυγής της Τετάρτης, περίπου 1 ½ με 1 ¾ της ώρας πριν την ανατολή του Ήλιου. Η Σελήνη βρίσκεται νότια, περίπου 5° δεξιά και πάνω από τον πορτοκαλί-κόκκινο υπεργίγαντα Αντάρη.



Τετάρτη, 23 Μαρτίου

Η Σελήνη φτάνει στο περίγειο της, το κοντινότερο σημείο της Γης στην τροχιά της, 369.760 χιλιόμετρα μακριά.

Χωρίς το φεγγάρι να φωτίζει τον ουρανό απόψε, ρίξετε μια ματιά σε αυτό που πολλοί θεωρούν το καλύτερο σφαιρωτό σμήνος της άνοιξης: το M3. Θα βρείτε αυτή την πυκνή μπάλα από αστέρια στο μακρινό νοτιοανατολικό μέρος των Θηρευτικών Κυνών, κοντά στα σύνορα με τον Βοώτη. Το σμήνος βρίσκεται στα μέσα της απόστασης μεταξύ του φωτεινού Αρκτούρου και του Cor-Caroli. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το 4ου μεγέθους βήτα της Κόμης ως δείκτη. Το M3 βρίσκεται 6,7° ανατολικά αυτού του αστεριού.


Το M3 λάμπει με 6ο μέγεθος σε μια έκταση περίπου 18′. Είναι εύκολο να παρατηρήσετε με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Αυτό το φωτεινό, πυκνό σμήνος περιέχει περίπου μισό εκατομμύριο αστέρια, μεταξύ των οποίων πολλά μεταβλητά αστέρια. Αν και ο Μεσιέ ανακάλυψε το M3 το 1764, η ανάλυση του σμήνους σε αστέρια έγινε 20 χρόνια αργότερα από τον William Herschel.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου

Μόλις η αυγή αρχίσει να φωτίζεται, θα δείτε την Αφροδίτη στα ανατολικά-νοτιοανατολικά να σχηματίζει ένα σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο με τον Κρόνο κάτω αριστερά της και τον Άρη στα δεξιά της. Η μακριά πλευρά του τριγώνου, η πλευρά Κρόνου-Άρη, έχει μήκος 7°.



Παρασκευή, 25 Μαρτίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 7:39 πμ.

Η Αίγα (Capella), το φωτεινότερο αστέρι του Ηνίοχου, βρίσκεται περίπου 40 μοίρες (4 γροθιές) πάνω από το κεφάλι του Ωρίωνα. Η Αίγα είναι το πιο βορεινό από όλα τα πιο φωτεινά αστέρια (1ου μεγέθους ή λαμπρότερα). Με φασματικό τύπο Μ, το ερυθρό χρώμα της είναι χαρακτηριστικό. Απέχει 42 έτη φωτός από τη Γη. Παριστάνει την μητέρα αίγα. Κάτω από το αστέρι και στα δεξιά φαίνεται ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο που ονομάζεται, στα Αγγλικά, “The Kids” ή «τα παιδιά της Αίγας»).


Σάββατο, 26 Μαρτίου

Ένα από τα ωραιότερα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό της άνοιξης, το αστρικό σμήνος της Κυψέλης (Μ44) στον αστερισμό του Καρκίνου, βρίσκεται ψηλά στον νότο περίπου στις 9 μμ. Με γυμνό μάτι κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίζετε αυτή την ομάδα των αστέρων, σαν ένα θολό σύννεφο φωτός. Όμως, με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο, η Κυψέλη εκρήγνυται σε ένα σύνολο από δεκάδες αστέρια.


Κυριακή 27 Μαρτίου

Εκτός από το Μ44, το άλλο αστρικό σμήνος του Καρκίνου είναι το M67.Προσπαθήστε να δείτε επίσης το υπέροχο διπλό άστρο ι (γιώτα) του Καρκίνου στο βόρειο άκρο του αστερισμού. Σε απόσταση 30 δευτερολέπτων του τόξου το ένα από το άλλο, τα κίτρινα και μπλε άστρα, μεγέθη 4 και 6,6, αντίστοιχα, μπορούν δύσκολα να διαχωριστούν με ένα ζευγάρι κιάλια 10×50.


Αυτή η εντυπωσιακή φωτογραφία του νεφελώματος του Ωρίωνα από τον Μάνο Μαλακόπουλο προσδίδει περισσότερη ομορφιά στο, ίσως, πιο φωτογενές νεφέλωμα του ουρανού.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.


Ο Ερμής, ο Δίας, και ο Ποσειδώνας δεν φαίνονται αφού βρίσκονται στη λάμψη του Ήλιου.


Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,5) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» χαμηλά στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.


Ο Άρης (μέγεθος +1,2) φέγγει ακόμα 4-5 μοίρες κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης όλη αυτή την εβδομάδα. Το φαινόμενό του μέγεθος είναι λιγότερο από το 1% της λαμπρότητας της Αφροδίτης.


Ο Κρόνος, μέγεθος +0,8, αρχίζει να φαίνεται στην αυγή κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Η απόστασή του από τον πιο λαμπρό πλανήτη θα είναι λιγότερο από 2° τα πρωινά της 28ης και 29ης Μαρτίου, με τον Άρη επίσης να είναι κοντά τους.


Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον Κριό) είναι στα δυτικά νωρίς το βράδυ.

62 views0 comments

Comments


Special Offers

bottom of page