top of page

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6-12 έως και 12-12




Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου


Η Σελήνη περνάει κοντά από τον Αφροδίτη, κάτω από τον Κρόνο, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.


Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου

Η Σελήνη είναι τώρα ένα ελαφρώς μεγαλύτερη από την ημισέληνο που σιγά-σιγά γίνεται πιο φωτεινή όσο αυξάνεται ο αριθμός των ημερών που πέρασαν από τη Νέα Σελήνη. Ο Κρόνος, με μέγεθος 0,6, βρίσκεται στο μέσο της απόστασης μεταξύ του πολύ πιο αμυδρού, 5ου μεγέθους η και ρ του Αιγόκερου. Μπορείτε να εντοπίσετε το μεγαλύτερο και λαμπρότερο φεγγάρι του πλανήτη, με μέγεθος 8, τον Τιτάνα, που απόψε βρίσκεται σχεδόν 1,5′ βορειοδυτικά του Κρόνου. Έχετε χρόνο ακόμα να απολαύσετε τη θέα του Κρόνου πριν χαμηλώσει υπερβολικά στο βραδινό ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:37 μμ.

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου

Από την επίσημη έναρξη της στις 4 Δεκεμβρίου, η βροχή διαττόντων Διδυμίδες θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αν και απομένουν λίγες μέρες, τώρα έχετε την καλύτερη ευκαιρία να δείτε τα μετέωρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η Σελήνη είναι ακόμα μια λεπτή ημισέληνος, λιγότερο από το 30% φωτισμένη. Δύει πριν από τα μεσάνυχτα και ανατέλλει μετά τον Ήλιο.

Το ακτινοβόλο σημείο των Διδύμων βρίσκεται κοντά στον Κάστορα. Αναζητήστε τα πεφταστέρια νωρίς το πρωί, λίγες ώρες πριν την ανατολή του Ηλίου, όταν ο αστερισμός θα είναι ψηλότερα στον ουρανό. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε από μια σκοτεινή τοποθεσία με ελάχιστο έως καθόλου φως.

Οι Διδυμίδες συνήθως κινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα με περίπου 35 χλμ. ανά δευτερόλεπτο, καίγονται εντελώς, έτσι ώστε να μην μείνει τίποτα πίσω τους. Η σκόνη και τα συντρίμμια που δημιουργούν αυτά τα μετέωρα συνδέονται με τον παράξενο, τον «κοντά στη Γη» αστεροειδή 3200 Phaethon.

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου

Περίπου 15° νότια-νοτιοανατολικά της Σελήνης απόψε βρίσκεται το αστέρι 1ου μεγέθους Fomalhaut. Αυτό το αστέρι άλφα, στον αστερισμό του Νότιου Ιχθύ, αυτός ο «Ήλιος», είναι διάσημος για τον μεγάλο δίσκο συντριμμιών που τον περιβάλλει, ο οποίος σχηματίζει πλανήτες. Μέσα σε αυτόν τον δίσκο, οι αστρονόμοι εντόπισαν αυτό που πίστευαν ότι ήταν ένας μεγάλος εξωπλανήτης. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, παρακολούθησαν ακόμη και αυτό το αντικείμενο να κινείται στην τροχιά του γύρω από το αστέρι. Στη συνέχεια, όμως, το 2014, ο λεγόμενος «πλανήτης» εξαφανίστηκε.

Αποδείχθηκε ότι αυτός ο «πλανήτης» δεν ήταν καθόλου πλανήτης! Αντίθετα, το αντικείμενο ήταν πιθανότατα τα απομεινάρια μιας προηγούμενης σύγκρουσης μεταξύ δύο μεγάλων παγωμένων σωμάτων, παρόμοιων με αυτά τα οποία γεμίζουν τη ζώνη Kuiper και το νέφος του Oort, στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:16 μμ.

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου

Πρώτο τέταρτο στις 3:37 πμ. του Σαββάτου.


Η Σελήνη λάμπει πάνω αριστερά της γραμμής που σχηματίζεται από την Αφροδίτη, τον Κρόνο και τον Δία.

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου

Καθώς τα αστέρια βγαίνουν στο τέλος του λυκόφωτος, το πεπλατυσμένο W της Κασσιόπης εξακολουθεί να στέκεται στο ένα άκρο του ψηλά στα βορειοανατολικά. Περίπου στις 8 μμ. γυρίζει και γίνεται ένα οριζόντιο Μ, ακόμη ψηλότερα στα βόρεια.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:55 μμ.

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου

Ο Ωρίωνας βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ των δύο λαμπερών αστεριών του τρέχοντος έτους. Ψηλά πάνω το βράδυ λάμπει ο φωτεινός Δίας (με τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν κοντά του). Σε ίση απόσταση κάτω από τον Δία, ο Σείριος ανατέλλει περίπου στις 8 μμ. Ο Σείριος, μόλις 8,6 έτη φωτός μακριά, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Είναι επίσης το πιο κοντινό άστρο που είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:47 μμ.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,9) λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο σούρουπο, στον αστερισμό του Τοξότη. Έχει φτάσει σχεδόν στο μέγιστο ύψος της και την μέγιστη λαμπρότητά της σε αυτή την βραδινή της εμφάνιση.

Ο Άρης, με μέγεθος +1,6, αρχίζει να φαίνεται πολύ χαμηλά πριν την ανατολή του Ήλιου. Η επόμενη καλή εμφάνισή του θα διαρκέσει δύο χρόνια. Θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι κιάλια για να τον εντοπίσετε στα νοτιοανατολικά, 45 λεπτά πριν την ανατολή.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,7) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,3) συνεχίζουν να λάμπουν στα νότια νωρίς το βράδυ, 17° μακριά στις δύο αντίθετες πλευρές του Αιγόκερω. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη και δύει στις 9 μμ., ενώ ο Δίας λίγο μετά τις 10 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον νότιο Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά στις 8 μμ.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,9, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ.

74 views0 comments

Comments


Special Offers

bottom of page