top of page
Writer's pictureasimantiris

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ 16 Μαΐου 2022

Updated: Sep 4, 2023

Μερικώς ορατή από την Κύπρο

Ολική Έκλειψη Σελήνης 28 Σεπτέμβριου 2015. Φωτό: Αγάπιος Ηλία

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 16 Μαΐου θα συμβεί το φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης της Σελήνης το οποίο θα είναι μερικώς ορατό απο την Κύπρο κατα την δύση της Σελήνης, νωρίς το πρωί.


Η Σελήνη θα εισέλθει στην παρασκιά της Γής στις 04:32 και θα ξεκινήσει προοδευτικά να σκιάζεται ελαφρά ενώ θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 11 μοιρών πάνω απο τον δυτικό ορίζοντα. Στις 05:27 θα ξεκινήσει η είσοδος της Σελήνης στο κύριο μέρος της σκιάς της Γής αλλά η Σελήνη θα βρίσκεται μόλις 2 μοίρες πάνω απο τον ορίζοντα με την ανατολή του Ήλιου να συμβαίνει μόλις μερικά λεπτά αργότερα στις 05:42.

Το όλο φαινόμενο θα παρατηρηθεί στο λυκαυγές (φωτεινός ουρανός – ξημέρωμα).


Ολική Έκλειψη Σελήνης, λήψη σε συνδυασμό με τοπίο. Φωτό: Αγάπιος Ηλία


Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη εισέρχεται στην σκιά που ρίχνει η Γή στο διάστημα. Η σκιά της Γής χωρίζεται σε δύο μέρη, το εξωτερικό αμυδρότερο κομμάτι που ονομάζεται “παρασκιά” και το κεντρικό μέρος που ονομάζεται “σκιά”. Όταν η Σελήνη διέρχεται απο την παρασκιά, η σκίαση είναι λιγότερο έντονη και παρατηρείται ευκολότερα φωτογραφικά.

Όταν η Σελήνη διέρχεται απο την σκιά, το φαινόμενο είναι πιο εύκολα ορατό ακόμα και στον γυμνό οφθαλμό.

Για την παρατήρηση του φαινομένου χρειάζεται ανοικτός καθαρός ορίζοντας στα δυτικά και χαμηλά.

Λόγω του χαμηλού ύψους της Σελήνης το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα φωτογενές και κατάλληλο για φωτογράφιση σε συνδυασμό με τοπίο.



Φύλλο πληροφοριών για το φαινόμενο της 16 Μαΐου. απο Nasa Eclipse. https://eclipse.gsfc.nasa.gov/.../LEplot.../LE2022May16T.pdf



Ακολουθούν τα στάδια του φαινομένου σε ώρα Κύπρου:

Είσοδος Σελήνης στην παρασκιά της Γής: 04:32 Είσοδος Σελήνης στην σκιά της Γής: 05:27 Ανατολή Ηλίου: 05:42 Mέγιστο – Ολικότητα (μη ορατό): 07:12 Λήξη Φαινομένου (μη ορατό): 09:50


Για πληροφορίες & επικοινωνία:

Αγάπιος Ηλία, Ξεναγός Αστρονομίας Τηλ: 22 677 727, info@asteroskopeion.com

75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Special Offers

bottom of page