Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 11-4 έως και 17-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 11 Απριλίου
Απόψε, το “Δρεπάνι” του Λέοντα γαντζώνεται γύρω από την Σελήνη, όρθιο, με την ανοιχτή πλευρά του προς τα δεξιά. Τα φωτεινότερα αστέρια του είναι ο Βασιλίσκος (Regulus) κάτω αριστερά της Σελήνης, και ο γ του Λέοντα (Algieba). Θα χρειαστείτε καθαρό ουρανό για να δείτε τα αμυδρά αστέρια του «Δρεπανιού» μέσα από το έντονο φως της Σελήνης. Όπως πάντα, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει.
Τρίτη, 12 Απριλίου
Η Σελήνη σχηματίζει ένα ισόπλευρο τρίγωνο με τον Βασιλίσκο και την Algieba, 5° σε κάθε πλευρά. Στα αριστερά της Σελήνης, δύο φορές το μήκος της πλευράς του τριγώνου, βρίσκεται η Ντενέμπολα, στην άκρη της ουράς του αστερισμού.
Νωρίς το πρωί, αν ξυπνήσετε λίγο πριν τον Ήλιο, μπορείτε να δείτε τον Δία και τον Ποσειδώνα μόλις 0,1° μακριά στον ουρανό του λυκαυγούς. Ο λαμπρός Δίας, που λάμπει με μέγεθος -2,1, ανατέλλει μία ώρα πριν από τον Ήλιο. Ο Ποσειδώνας είναι σήμερα μεγέθους 7,8. Περιμένετε περίπου 40 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου και πιθανότατα θα δείτε την πιο φωτεινή Αφροδίτη (μέγεθος –4,3) να βρίσκεται 16,6° δυτικά του Δία. Μόλις βρείτε τον αέριο γίγαντα, εστιάστε σε αυτόν με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Όχι πολύ μακριά από τον γιγαντιαίο δίσκο πλάτους 34″ του Δία είναι ο μικροσκοπικός, μπλε Ποσειδώνας, ο οποίος εκτείνεται μόλις 2″.
Τετάρτη, 13 Απριλίου
Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό. Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στο βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βράδυ για να δείτε το λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.
Ο ουρανός της άνοιξης είναι πολύ πλούσιος όχι μόνο σε γαλαξίες αλλά και σε σφαιρωτά σμήνη που αποτελούν τα πιο γηραιά μέρη του γαλαξία μας. Ένα τέτοιο, το Μ5 στον αστερισμό του Όφη, με μέγεθος 5,8 είναι από τα πιο φωτεινά σφαιρωτά σμήνη του ουρανού.
Πέμπτη, 14 Απριλίου
Η Αίγα (Capella), ψηλά στα βορειοδυτικά στη διάρκεια ή μετά το σούρουπο, έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα που ταιριάζει με αυτό του Ήλιου, που σημαίνει ότι έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία. Αλλά κατά τα άλλα, η Αίγα είναι πολύ διαφορετική. Αποτελείται από δύο κίτρινα γιγαντιαία αστέρια που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 104 ημέρες.
Επιπλέον, για τους χρήστες τηλεσκοπίων, το αστέρι συνοδεύεται από ένα μακρινό, σφιχτό ζευγάρι κόκκινων νάνων: την Capella H και L, μεγέθη 10 και 13, αντίστοιχα. Αυτά είναι περίπου 10.000 και 60.000 φορές, αντίστοιχα, πιο αμυδρά από την ίδια την Αίγα!
Παρασκευή, 15 Απριλίου
Λιγότερο από 1 ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου, οι πλανήτες βρίσκονται σε μια σειρά: Δίας, Αφροδίτη, Άρης και Κρόνος.
Σάββατο, 16 Απριλίου Πανσέληνος στις 9:57 μμ.
Η Σελήνη λάμπει στον αμυδρό αστερισμό της Παρθένου, 5 μοίρες κάτω αριστερά του Στάχυ. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος είναι περίπου 30° πάνω και στα αριστερά της Σελήνης.
Κυριακή 17 Απριλίου
Ο Ωρίωνας είναι τώρα χαμηλά στη δύση κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Σύντομα θα οδεύει προς το λαμπρό λυκόφως και θα χαθεί για αρκετούς μήνες πριν επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό πριν την ανατολή του ήλιου. Απολαύστε όση ώρα αυτός ο αγαπημένος αστερισμός παραμένει στον βραδινό ουρανό. Προσέξτε πως η ζώνη του Ωρίωνα στέκεται σχεδόν οριζόντια, δείχνοντας τον Αλντεμπαράν και τον αστερισμό του τον Ταύρο προς τα δεξιά, και τον Σείριο και τον αστερισμό του, τον Μέγα Κύνα, στα αριστερά.
Ο φωτογράφος αυτού του μακρινού σμήνους γαλαξιών, Κωνσταντίνος Μπακολίτσας γράφει: «Απόψε ταξίδεψα με το τηλεσκόπιό μου περίπου 52 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη μας, σε ένα σμήνος Γαλαξιών, με κυριότερους τους: NGC 4440, NGC 4438, NGC 4436, NGC 4435, NGC 4431, NGC 4425, NGC 4407, M 86, NGC 4406, NGC 4402, NGC 4388, NGC 4387, M 84, NGC 4374, IC 3311 και IC 794. Ο M86 είναι ένα από τα λαμπρότερα μέλη του σμήνος γαλαξιών Virgo. Περιέχει περίπου 3.800 σφαιρικά σμήνη. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σμήνους της Παρθένου απομακρύνεται από τον Γαλαξία μας, το M86 πλησιάζει όλο και περισσότερο τον γαλαξία μας. Αυτό συμβαίνει επειδή το M86 βρίσκεται στην μακρινή πλευρά του συμπλέγματος της Παρθένου από εμάς και κινείται προς το κέντρο του συμπλέγματος. Από όλους τους γαλαξίες του καταλόγου του Μεσιέ, ο M86 κινείται πιο γρήγορα προς την κατεύθυνσή μας, αλλά εξακολουθεί να απέχει περίπου 52 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη».
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής, μετά την σύνοδό του με τον Ήλιο την περασμένη εβδομάδα, βγαίνει στο φως του σούρουπου αργά αυτή την εβδομάδα. Θα τον βρείτε με κιάλια 30 με 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Έχει μέγεθος -1,2.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» χαμηλά στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
Ο Άρης και ο Κρόνος λάμπουν στα δεξιά της Αφροδίτης. Έχουν μεγάλη διαφορά σε λαμπρότητα απ’ αυτήν, με μέγεθος +1,1 και +0,9, αντίστοιχα. Ο Άρης είναι πιο πορτοκαλής από τον ελαφρά κίτρινο Κρόνο. Από πρωινό σε πρωινό θα βρεθούν πιο μακριά από την Αφροδίτη.
ο Δίας, αναδύεται μέσα από τον πρωινό ουρανό αυτή την εβδομάδα, κάτω αριστερά της Αφροδίτης. Το πρωί της 16ης , οι δύο πλανήτες απέχουν 13°. Ψάξτε για τον Δία περίπου 45 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου.
Ο Ουρανός έχει χαθεί μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.
Ο Ποσειδώνας παραμένει αόρατος στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου, κοντά στον Δία. Έχει μέγεθος μόνο 7.9.
Comentarios