Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 14-2 έως και 20-2 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου
Η Σελήνη ταξίδεψε ανατολικά στον αμυδρό Καρκίνο. Σχηματίζει ένα μακρύ τόξο με δύο αστέρια. Είναι ο Προκύων στον Μικρό Κύνα και ο λαμπρότερος Σείριος στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Αυτό το τόξο εκτείνεται στα δεξιά της Σελήνης στο βραδινό λυκόφως, και κάτω δεξιά της αργότερα τη νύχτα.
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου
Σήμερα το βράδυ η Σελήνη λάμπει πάνω δεξιά του «Δρεπανιού» του Λέοντα. Τα δύο φωτεινότερα αστέρια αυτού του σχηματισμού είναι ο Βασιλίσκος (Regulus), περίπου 10° κάτω από τη Σελήνη, και ο Algieba (γ του Λέοντα) στην ίδια απόσταση κάτω αριστερά της Σελήνης, όπως φαίνεται από τα μέσα-βόρεια γεωγραφικά πλάτη.
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου
Πανσέληνος στις 6:58 μμ.
Αν και ο ουρανός είναι πολύ φωτεινός, ο πλανήτης Ερμής φτάνει απόψε στη μέγιστη δυτική αποχή από τον Ήλιο (26°). Είναι ορατός νωρίς σήμερα το πρωί πριν την ανατολή του Ηλίου, βγαίνοντας πάνω από τον ορίζοντα γύρω στις 5:30 πμ. Ο Ερμής βρίσκεται σήμερα στον Αιγόκερω και έχει μέγεθος 0,1. Δεν θα γίνει πολύ πιο φωτεινός τις επόμενες εβδομάδες, φτάνοντας μέγεθος -0,1 στο τέλος του μήνα. Ο μικροσκοπικός δίσκος του πιο εσωτερικού πλανήτη εκτείνεται στα 7″ μέσα από ένα τηλεσκόπιο και εμφανίζεται 60% φωτισμένος. Θα τον βρείτε κάτω αριστερά (ανατολικά) της πιο φωτεινής Αφροδίτης και του Άρη, ακόμα στον αστερισμό του Τοξότη. Ανατέλλει μετά τις 4 πμ.
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου
Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα κυριαρχεί στη ζώνη των αστεροειδών. Όλο το μήνα βρίσκεται μέσα στον Ταύρο. Απόψε θα τη βρείτε να λάμπει με μέγεθος 8,5, λιγότερο από 4° νοτιοανατολικά των Πλειάδων (Μ45). Θα πρέπει να είστε σε θέση να την παρατηρήσετε ακόμα και από την πόλη αν έχετε ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερο των 3 ιντσών. Μόλις εντοπίσετε την Δήμητρα, μην ξεχάσετε να στραφείτε προς τις Πλειάδες για να απολαύσετε τη θέα. Αν και αυτό το σμήνος ονομάζεται και «Οι Επτά Αδελφές», υπάρχουν εκατοντάδες αστέρια μέσα σε αυτό, εννέα από τα οποία ξεπερνάνε το 6ο μέγεθος. Το αποψινό φως του φεγγαριού μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των αστεριών που μπορείτε εύκολα να δείτε.
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου
Έχετε παρακολουθήσει το τρίγωνο Αφροδίτη -Άρης – Ερμής την αυγή; Τώρα σχηματίζεται ένα ορθογώνιο τρίγωνο.
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου
Αν έχετε στην κατοχή σας ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών θα βρείτε το 9ου μεγέθους πλανητικό νεφέλωμα NGC 2392 ή νεφέλωμα του Εσκιμώου. Είναι ένας μικρός δίσκος με ένα κεντρικό αστέρι που με μέγεθος 10,5 είναι ορατό ακόμα και με μικρό τηλεσκόπιο. Στους 65.000 Kelvin, το κεντρικό αστέρι είναι σχετικά θερμό για πλανητικό νεφέλωμα, ενώ η λαμπρότητά του ισοδυναμεί με χιλιάδες Ήλιους!
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου
Αν κοιτάξουμε στον βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W να στέκεται όρθιος με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης λάμπουν νωρίς το πρωί στο λυκαυγές. Είναι χαμηλά στα νοτιοανατολικά σχηματίζοντας ένα τρίγωνο που σταδιακά αλλάζει σχήμα αυτή την εβδομάδα, όπως φαίνεται παραπάνω. Πιο λαμπρή είναι η Αφροδίτη με μέγεθος -4,9. Με τηλεσκόπιο είναι μια παχιά ημισέληνος. Ο Άρης είναι μόνο το 3/100 της λαμπρότητας της Αφροδίτης με μέγεθος +1,4. Ο Ερμής είναι δύο φορές πιο μακριά κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Θα φτάσει σε μέγεθος 0 αυτή την εβδομάδα.
Ο Κρόνος δεν φαίνεται στον ουρανό αφού είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.
Ο Δίας (μέγεθος -2,0), στον Υδροχόο, ακόμα λάμπει στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, όλο και χαμηλότερα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Δύει πριν το τέλος του βραδινού λυκόφωτος.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον Κριό) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 8, στον Υδροχόο), είναι αρκετά χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, μη ορατός με γυμνό μάτι, περίπου 12° πάνω αριστερά του Δία.
Comments