top of page
Writer's pictureasimantiris

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-4 έως 24-4

Updated: Sep 4, 2023



Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-4 έως και 24-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 18 Απριλίου

Μετά τα μεσάνυχτα, κοιτάζοντας νοτιοανατολικά, θα βρείτε την Σελήνη πάνω από τα αστέρια της κεφαλής του Σκορπιού. Από τις βορειοανατολικές Η.Π.Α., η Σελήνη επικαλύπτει το δ του Σκορπιού.



Τρίτη, 19 Απριλίου

Τέσσερις φωτεινοί πλανήτες (και ένας αμυδρός) βρίσκονται κατά μήκος της εκλειπτικής στον πρωινό ουρανό. Μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, ο Δίας (μέγεθος –2,1) έχει ύψος λίγο πάνω από 2° στα ανατολικά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο πιο αμυδρός πλανήτης της σειράς: μέγεθος 7,8, ο Ποσειδώνας, για τον οποίο θα χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να τον βρείτε. Αναζητήστε τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος λιγότερο από 1,5° πάνω δεξιά του Δία (δυτικά).


Μόλις 10,5° δυτικά του Δία (πάνω δεξιά του στον ουρανό) βρίσκεται η Αφροδίτη, αδύνατο να μη την βρείτε αφού έχει μέγεθος -4,2. Πιο δυτικά κατά μήκος της εκλειπτικής βρίσκεται ο Άρης, περίπου 12° από την Αφροδίτη. Και τέλος, ο Κρόνος, μεγέθους 0,7, βρίσκεται 9,5° δυτικά του Άρη, λίγο πάνω από τον 3ου μεγέθους Ντενέμπ Αλγκέντι.



Η Σελήνη φτάνει στο Περίγειο της, το κοντινότερο σημείο της στην τροχιά της γύρω από τον πλανήτη μας, στις 18:13 μμ. Εκείνη την ώρα, θα βρίσκεται 365.144 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.


Τετάρτη, 20 Απριλίου

Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στον βορειοανατολικό ουρανό μετά τις 9:00 το βράδυ για να δείτε τον λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού» , που έχει ήδη ανατείλει.

Αν έχετε θέα προς τον ανατολικό ουρανό, καθώς αρχίζει να βραδιάζει, θα προσέξετε ένα λαμπρό κίτρινο-πορτοκαλί αστέρι να εμφανίζεται στα ανατολικά. Είναι ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού.

Πέμπτη, 21 Απριλίου

Η βροχή διαττόντων «Λυρίδες» θα φτάσει στο μέγιστό της τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η Σελήνη παραμένει σε χαμηλό ύψος στον Τοξότη ενώ ο αστερισμός της Λύρας σκαρφαλώνει όλο και ψηλότερα. Η βροχή μπορεί να παράγει περίπου δώδεκα μετέωρα ανά ώρα για έναν παρατηρητή κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό. Το ακτινοβόλο σημείο προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας. Τα ακτινοβόλα σημεία είναι εκεί όπου η γη τέμνει την τροχιά των διαστημικών συντριμμιών που άφησαν πίσω τους οι κομήτες. Τα μετέωρα στις ετήσιες βροχές τους φαίνονται σε μια ευρεία περιοχή που έχουν κέντρο το ακτινοβόλο σημείο, αλλά όχι ακριβώς στο ακτινοβόλο σημείο.



Παρασκευή, 22 Απριλίου

Ο Ωρίωνας είναι τώρα χαμηλά στη δύση κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Σύντομα θα οδεύει προς το λαμπρό λυκόφως και θα χαθεί για αρκετούς μήνες πριν επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό πριν την ανατολή του ήλιου. Απολαύστε όση ώρα αυτός ο αγαπημένος αστερισμός παραμένει στον βραδινό ουρανό. Προσέξτε πως η ζώνη του Ωρίωνα στέκεται σχεδόν οριζόντια, δείχνοντας τον Αλντεμπαράν και τον αστερισμό του τον Ταύρο προς τα δεξιά, και τον Σείριο και τον αστερισμό του, τον Μέγα Κύνα, στα αριστερά.


Σάββατο, 23 Απριλίου Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 2:58 μμ.

Ο ουρανός της άνοιξης είναι πολύ πλούσιος όχι μόνο σε γαλαξίες αλλά και σε σφαιρωτά σμήνη που αποτελούν τα πιο γηραιά μέρη του γαλαξία μας. Ένα τέτοιο, το Μ5 στον αστερισμό του Όφη, με μέγεθος 5,8 είναι από τα πιο φωτεινά σφαιρωτά σμήνη του ουρανού.


Κυριακή 24 Απριλίου

Με το φεγγάρι να απουσιάζει από τον ουρανό το βράδυ, δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε το μεγάλο αστρικό σμήνος της « Κυψέλης» (Μ44) στο κέντρο του Καρκίνου με γυμνό μάτι. Αν ο ουρανό σας έχει φωτορύπανση, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας αποκαλύψει το σμήνος. Με κιάλια, επίσης, θα δείτε και το δεύτερο ανοιχτό σμήνος του Καρκίνου, το M67, πολύ μικρότερο και όχι τόσο φωτεινό όσο το Μ44.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.


Ο Ερμής, μετά την σύνοδό του με τον Ήλιο την περασμένη εβδομάδα, βγαίνει στο φως του σούρουπου αργά αυτή την εβδομάδα. Θα τον βρείτε με κιάλια 30 με 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Έχει μέγεθος -1,2.


Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» χαμηλά στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.


Ο Άρης και ο Κρόνος λάμπουν στα δεξιά της Αφροδίτης. Έχουν μεγάλη διαφορά σε λαμπρότητα απ’ αυτήν, με μέγεθος +1,1 και +0,9, αντίστοιχα. Ο Άρης είναι πιο πορτοκαλής από τον ελαφρά κίτρινο Κρόνο. Από πρωινό σε πρωινό θα βρεθούν πιο μακριά από την Αφροδίτη.


ο Δίας, αναδύεται μέσα από τον πρωινό ουρανό αυτή την εβδομάδα, κάτω αριστερά της Αφροδίτης. Ψάξτε για τον Δία περίπου 45 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου.


Ο Ουρανός έχει χαθεί μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.


Ο Ποσειδώνας παραμένει αόρατος στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου, κοντά στον Δία. Έχει μέγεθος μόνο 7.9.

54 views0 comments

Comentários


Special Offers

bottom of page