top of page

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 24-1 έως και 30-1

Updated: Sep 4, 2023


Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 24-1 έως και 30-1 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου

Μετά τα μεσάνυχτα, ανατέλλει η Σελήνη κοντά στον Στάχυ, στα δεξιά της, και τον Αρκτούρο πάνω και στα αριστερά της.Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:34 μμ.


Τρίτη, 25 Ιανουαρίου


Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 3:42 μμ.

Η Σελήνη ανατέλλει μετά τα μεσάνυχτα και στέκεται ψηλά την αυγή. Δεν χρειάζεται να είστε ξύπνιοι πριν την αυγή για να απολαύσετε αυτή τη φάση της αφού η Σελήνη θα είναι ορατή ακόμα και στον φωτεινό ουρανό της ημέρας. Όμως, οι παρατηρήσεις νωρίς το πρωί, πριν από την αυγή θα σας ανταμείψουν με μερικές εκπληκτικές εικόνες. Τώρα είναι η ώρα να απολαύσετε τη μεγάλη σειρά κρατήρων στη μέση της Σελήνης, καθώς και τη μεγάλη καμπύλη που σχηματίζουν τα Απέννινα όρη στο νοτιοανατολικό χείλος του Mare ImbriumΘάλασσα των Βροχών). Εκεί φαίνονται δύο μεγάλοι κρατήρες: ο Πλάτων στην κορυφή των κρατήρων και ο Αρχιμήδης στον πυθμένα τους. Επίσης, εύκολα ορατός είναι και ο φωτεινός κρατήρας Κοπέρνικος με τις χαρακτηριστικές ακτίνες, στα νοτιοδυτικά του Imbrium. Πηγαίνοντας προς τα κάτω, στα δυτικά της διαχωρίζουσας (terminator), υπάρχουν μεγάλοι κρατήρες που περιλαμβάνουν (μεταξύ πολλών άλλων) τον Πτολεμαίο, τον Αλφόνσο και τoν Αρζαχήλ.

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο 1ου μεγέθους Άρης διασχίζει μια ιδιαίτερα πλούσια περιοχή του γαλαξία μας στον Τοξότη. Δεν θα θέλετε να χάσετε αυτή την πορεία του μέσα από γνωστά λαμπρά αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό!

Σήμερα το πρωί, ο κόκκινος πλανήτης απέχει λιγότερο από τη φαινόμενη διάμετρο της Σελήνης από το βορειοανατολικό άκρο του εντυπωσιακού νεφελώματος της «Λιμνοθάλασσας» (M8) – ένα εκπληκτικό θέαμα που μπορείτε να απολαύσετε με κιάλια ή οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Το Μ8 είναι μια φωτεινή (6ου μεγέθους) περιοχή σχηματισμού άστρων που εκτείνεται περίπου 90′ επί 40′. Αν και η «Λιμνοθάλασσα» φαίνεται σαν μια απαλή γκρι λάμψη στα μάτια σας, οι φωτογραφίες θα αναδείξουν το βαθύ κόκκινο χρώμα της, που προκύπτει από το άφθονο αέριο υδρογόνο.

Μόλις 1° στα βορειοδυτικά του πλανήτη βρίσκεται το εξίσου όμορφο «Τρισχιδές» νεφέλωμα (M20). Είναι πολύ πιο αμυδρό – μέγεθος 9 – και μικρότερο, καλύπτοντας 28′. Το Μ20 είναι ένα νεφέλωμα συνδυασμού εκπομπής και ανάκλασης, με σκοτεινές λωρίδες σκόνης που διατρέχουν αυτό που του δίνουν το μοναδικό του όνομα. Θα χρειαστείτε κιάλια με τουλάχιστον 50x για να δείτε αυτές τις σκοτεινές λωρίδες. Αν και είναι μικρό και όχι τόσο εντυπωσιακό οπτικά, το Μ20 εμφανίζεται θεαματικό στις φωτογραφίες. Οι αστροφωτογράφοι σίγουρα θα θέλουν να απαθανατίσουν αυτή την ουράνια σκηνή!


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:13 μμ.

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου

Ο κομήτης 19P/Borrelly εξακολουθεί να είναι περίπου 47° ψηλά μία ώρα μετά τη δύση του Ήλιου απόψε. Χωρίς να παρεμβαίνει η Σελήνη, δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε αυτόν τον περιοδικό επισκέπτη, ο οποίος σήμερα βρίσκεται κοντά στον ανώμαλο νάνο γαλαξία IC 1613 στο Κήτος. Ο κομήτης έχει μέγεθος 9 – 10. Θα θέλετε ιδανικά ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών ή μεγαλύτερο για να δείτε περισσότερη λεπτομέρεια. Το IC 1613, επίσης ταξινομημένο ως Caldwell 51, βρίσκεται λιγότερο από 3° βορειοδυτικά του Borrelly απόψε. Αυτός είναι μικρός γαλαξίας, μέλος της Τοπικής μας Ομάδας και βρίσκεται μόλις 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.


Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου


Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η Σελήνη είναι στα δεξιά του Άρη και της Αφροδίτης. Κοιτάξτε και το πρωινό της Κυριακής. Τότε, το φεγγάρι θα έχει μετακινηθεί πιο κάτω, στον Τοξότη.

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου

Οι παρατηρητές από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη απολαμβάνουν τη θέα του κραταιού Περσέα ψηλά στον ουρανό αυτό το μήνα. Αυτός ο αστερισμός είναι πλημμυρισμένος από αστέρια και σμήνη αστέρων στον εξωτερικό βραχίονα του γαλαξία. Το διπλό σμήνος είναι πάντα θεαματικό. Προσπαθήστε να εντοπίσετε και το ανοιχτό σμήνος M34 με τηλεσκόπιο ή κιάλια. Αυτό το μέτριο σε μέγεθος σμήνος από μέσης ηλικίας αστέρια βρίσκεται περίπου 1400 έτη φωτός από τη Γη και είναι μέρος μιας ομάδας από σμήνη αστέρων που σχετίζονται μεταξύ τους που περιλαμβάνει τις Πλειάδες και το σμήνος του άλφα του Περσέα (μια μικρή ομάδα αστεριών γύρω από τον Μιρφάκ, το λαμπρότερο αστέρι στον Περσέα. Όλα αυτά τα αστέρια φαίνονται ιδιαίτερα όμορφα με φόντο έναν σκοτεινό χειμερινό ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:44 μμ.


Κυριακή 30 Ιανουαρίου

Το θερινό τρίγωνο που απαρτίζεται από τα φωτεινά αστέρια του Βέγα στον αστερισμό της Λύρας, τον Ντενέμπ στον αστερισμό του Κύκνου και τον Αλτάιρ στον Αετό χάνεται στο βραδινό λυκόφως. Από τα τρία αυτά αστέρια, ο Αλτάιρ διακρίνεται δύσκολα αφού είναι μόλις 6 μοίρες πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

Από το βουνό Χολομώντα της Χαλκιδικής, ο Στογιάννης Αλέξανδρος φωτογράφησε τις όμορφες Πλειάδες. Χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Sky-Watcher Explorer-200PDS, πάνω σε στήριξη HEQ 5 pro και την κάμερα Sony A7. Έγιναν οι ακόλουθες λήψεις: 36 lights frames, 10 dark frames, 10 bias frames, των 30 sec με iso 4000

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.


Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν χαθεί μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.


Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6) αρχίζει να εμφανίζεται στον πρωινό ουρανό. Κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ανεβαίνει όλο και ψηλότερα καθημερινά ενώ ο δίσκος της γίνεται όλο και πιο παχύς.


Ο Άρης, αμυδρός και μακριά μας, έχει μέγεθος +1,4. Βρίσκεται 10 μοίρες στα δεξιά της Αφροδίτης στις 29 του μήνα. Ο Αντάρης είναι 24° στα δεξιά του αυτή την εβδομάδα και έχει παρόμοιο χρώμα μ’ αυτόν στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του είναι μόλις 4,2”.


Ο Δίας (μέγεθος -2,0), στον Υδροχόο, ακόμα λάμπει στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, όλο και χαμηλότερα από εβδομάδα σε εβδομάδα.


Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον Κριό), είναι πολύ ψηλά στα νότια νωρίς το βράδυ.


Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο), είναι αρκετά χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, περίπου 16° πάνω αριστερά του Δία.

94 views0 comments

Comments


Special Offers